Skip links

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

CNC kelimesinin açılımı İngilizce olarak “Computer Numerical Control” yani bilgisayar kontrollü sayısal kontrol anlamına gelir. Bu teknoloji, bir bilgisayar programı tarafından kontrol edilen talaşlı vaya talaşsız işleme makineleri tarafından kullanılır. Bu işleme makinelerine de CNC Makine denir.

CNC Makineler, dijital tasarımı temel alarak malzemeleri kesme, delme, şekillendirme ve işleme gibi uygulamalar için kullanılır. Ayrıca otomasyon teknolojisini kullanarak metal işleme, ahşap işleme, 3D Baskı, otomotiv, havacılık, elektronik üretim ve daha birçok endüstride çeşitli şekillerde de kullanılabilir. Aynı zamanda alanlarına göre birçok farklı kullanıma sahip olabilirler. Başta endüstriyel uygulamalar olmak üzere daha birçok kullanım alanına sahiptirler.
CNC makinelerin, matkaplar, tornalar, freze makineleri, lazer kesim makineleri gibi çeşitli türleri bulunur. Bu makineler, ürünleri ve nihai iş parçalarını hızlı ve hassas bir şekilde kesme, delme, şekillendirme vb. işlemler yapabilme yeteneğine sahiptir. Başlıca CNC makine tiplerinden bahsedecek olursak; CNC torna , CNC freze makinesi, CNC lazer kesim makinesi, CNC plazma kesim makinesi, CNC Router, CNC baskı makineleri ve CNC sıvama makineleri gibi modeller bulunur. Ayrıca bu makineler yapılmak istenen işlemlere göre özelleştirilebilir ve geliştirilebilir modellerin üretimine de açıktır.
CNC (Bilgiseyarlı Sayısal Kontrol) makinelerinin fiyatları bazı faktörle bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler, makinenin türü ve özellikleri, işleme kapasitesi, markası ve kalitesi, hassasiyeti ve performansı, satıcı veya distrübitör fiyat politikası, pazar durumu ve talep gibi maddelere bağlı olarak belirlenir.
Öncelikle satın almak istediğiniz makineye bir türlü karar veremiyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek doğru seçim yapabilirsiniz;
  • Hangi tür işleri yapmak istediğinizi ve hangi malzemeleri işleyeceğinizi belirleyin.Ahşap, metal, plastik, strafor köpük, söve, poliüretan, taş yünü vb. gibi farklı malzemeler için farklı CNC kesim makineleri bulunmaktadır.
  • İşleyeceğiniz malzemelerin boyutu, kalınlığı ve işleme alanı gereksinimlerini değerlendirin. Büyük parçaları işlemek için daha geniş çalışma alanına sahip bir makine gerekebilir.
  • İşlerinizin ne kadar hassaslık gerektirdiğini belirleyin.Yüksek hassasiyet gerektiren işler için hassas makineler tercih etmek çok önemlidir.
  • Kesim işlemleriniz için farklı tipte CNC makineleri bulunur. Bu yüzden seçmek istediğiniz makine modeli,  lazer kesim, plazma kesim, strafor kesim, poliüretan kesim, taş yünü kesim, XPS ve EPS kesim gibi farklı teknolojilerdeki bir makine  olabilir.
  • Aynı zamanda makinede olmasını istediğiniz otomatik araç değiştirme sistemleri, soğutma sistemleri, CAD/CAM yazılım uyumluluğu, tel yapısı gibi ek özellikleri değerlendirin.İşinizi kolaylaştıracak ve verimliliği arttıracak özellikteki bir makine olmasına dikkat edin.
  • Belirlediğiniz makine tipi için  bütçenizi belirleyin. Bu aşamada bütçenizi,  hem kısa vadeli maliyetleri hem de uzun vadeli getiriyi göz önünde bulundurarak yapın.
Tüm bunların yanında Murtech Machine gibi müşteri dostu güvenilir markalarla çalışmak, alım işlemleri sonrasında sunulan satış sonrası destek hizmetlerini incelemek seçimini yaptığınız makine için doğru bir tercih olacaktır.
CNC makine alımı yaparken, alacağınız makinenin tipi, işleme kapasitesi, hassasiyeti, kalitesi, markası, gevinirliliği, ek özellikleri ,teknolojik altyapıları ve ihtiyaca yönelik uygunluğu başta olmak üzere; makinenin boyutları, teknik özellikleri, yapılandırma parçaları, ömrü, işleyebildiği malzemeleri, piyasadaki fiyat bandı gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Aynı zamanda bütün maliyet kalemlerinizi hesaplamalı ve bütçenizi alacağınız makineye göre belirlemelisiniz. Bununla birlikte anlaştığınız markanın fiyat politikalarına ve satış sonrası hizmetlerine karşı sunduğu imkanları inceleyerek anlaşmanızı gerçekleştirebilirsiniz.